Werkkostenregeling m.i.v. 2015 verplicht
Met ingang van 1 januari 2015 wordt de toepassing van de werkkostenregeling voor alle voordelen uit dienstbetrekking een feit. Daarmee komen alle bestaande afspraken betreffende belastingvrije vergoedingen te vervallen. Dat heeft voor u als werkgever de nodige gevolgen.
U zult de administratie anders moeten inrichten. Uit uw administratie moet meteen blijken welke voordelen door uw werknemers zijn genoten en op welke manier u deze voordelen in de salarisadministratie heeft verwerkt.
De hoofdregel is voortaan dat alle voordelen uit tegenwoordige dienstbetrekking belast zijn. Tenzij ze vallen onder een gerichte vrijstelling, een nihil-waardering of een forfaitaire waardering (bijvoorbeeld: maaltijden € 3,15 per maaltijd) .
Onder de gerichte vrijstelling vallen onder andere:
- Reiskosten op basis van openbaar vervoer of 0,19 ct/km.
- Maaltijden met meer dan bijkomstig karakter (tussen 17.00 uur en 20.00 uur)
- Studiekosten
- Inschrijving in een beroepsregister (dus niet kosten vakbond!)
- Branche-eigen producten (max 20% korting en maximum van € 500 per jaar)
- Gereedschappen en computerapparatuur, mits noodzakelijk voor uitoefening van functie (eigendom blijft bij werkgever)
Onder de nihil-waarderingen vallen onder andere:
- Voorzieningen op de werkplek, welke niet gebruikelijk elders worden gebruikt
- Voorzieningen in het kader van arbeidsomstandighedenbeleid
- Kleding, welke eigendom blijft van werkgever, en die achterblijft op de werkplek of waarop een logo van minimaal 70 cm2 is geplaatst
- Verstrekte consumpties, die geen onderdeel uitmaken van een maaltijd
Voordelen, die niet vallen onder bovenstaande vrijstellingen worden gerekend tot het loon.
Deze moeten worden gebruteerd bij de werknemer of u kunt deze aanmerken als eindheffings-bestanddeel. U als werkgever bent daarover 80% eindheffing verschuldigd. Voordat u het bedrag van de 80% eindheffing berekend mag de grondslag voor de eindheffing in 2015 nog verminderd worden met 1,2% van de fiscale loonsom (=vrije ruimte).
|
|
Veel bedrijven willen een bonus aan de werknemer fiscaal onbelast – via de vrije ruimte – bij de werknemer krijgen. Door de vele verzoeken van bedrijven als vooroverleg aan de Belastingdienst is laatstgenoemde op de hoogte van het feit dat de grenzen worden opgezocht. Dit leidt er toe dat de staatssecretaris meegedeeld heeft dat er strengere regels komen voor het uitkeren van een bonus. Er wordt uitgegaan van een verscherpt gebruikelijkheidscriterium. Anderzijds kan de stelling aangehangen worden dat de bonus überhaupt niet in de werkkostenregeling thuis hoort. De bonus is de verdienste van de werknemer zelf en zou normaal tot het brutoloon van hem gerekend moeten worden. |
Verschillen met de huidige regeling zijn onder andere te zien op het gebied van:
- Ter beschikking stellen of vergoeden
- Personeelsfeesten en –reizen
- Vakbondscontributie
- Fietsregelingen
- Fitness
- Parkeerplaats bij het werk
Wilt u meer informatie over de gevolgen van de nieuwe werkkostenregeling 2015, neem dan contact met ons op via het contactformulier of laat uw telefoonnummer achter en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.